Mama adolescenta

1 Ianuarie si prima știre care am văzut-o pe Facebook a fost: primul nou născut in România 2021 a fost o fetița, mama are 15 ani. 😟

Nu critic, si eu am fost mama adolescente cu 17 ani, pentru ca îmi doream enorm de mult un copil.

De fapt era a doua sarcina, prima am pierdut-o la 3 luni…

Dar acum. matura fiind. nu ași mai actua la fel daca ași putea da timpul înapoi, aceasta etapa a adolescentei este o vârstă plină de schimbări personale și emoții greu de gestionat.

Este etapa în care începe să fie experimentată responsabilitatea maturității, dar cu nesiguranțele și temerile copilăriei.

Încep curiozitățile relațiilor sexuale si a fi practicate…unde în unele cazuri, duc la sarcină. Dorita sau ne dorita…

La toate vârstele și mai ales în timpul adolescenței, vestea unei sarcini provoacă reacții emoționale intense. Uneori se transformă în bucurie, în timp ce alteori știrile sunt întâmpinate cu îndoieli, incertitudine și multe întrebări nerezolvate.

Când se caută și se planifică o sarcină, vestea este de obicei însoțită de bucurie și fericire. In cazul meu cum deja pierdusem o sarcina si fiind atât de tânăra mi se spusese ca nu voi putea duce o sarcina la bun sfârșit fără un tratament medical. Si da, chiar așa a fost

Conștientizarea noii situații poate declanșa o criză emoțională la unii oameni. În cazul femeilor tinere, această reacție este sporită de stadiul de dezvoltare care se experimentează. Este o criză în cadrul unei crize care face situația ceva mai dificilă decât în mod normal.

Decizia este întotdeauna a ta

Experiența de a fi mamă in adolescență

A fi mamă pentru prima dată este înspăimântător, dar experimentarea ei pentru prima dată în adolescență este terifiantă. Chiar dacă peste tot vedem cât de minunat este sa fii mama 😏

Sosirea unui copil pe lume implică noi responsabilități și sarcini care nu au fost niciodată asumate până acum.

Principalele provocări de a fi mamă în adolescență sunt atât economice, cât și psihologice. Deși nașterea aduce bucurie, ea poate fi însoțită și de anxietate sau tristețe.

Probleme care înainte nu existau, in cazul meu chiar dacă mi-am dorit enorm de mult acel bebe, lumea ma arată cu degetul.. relația cu partenerul sa dus pe apa sâmbetei, erau lipsuri si s.a.m.d.

Chiar dacă copilul s-a născut, lumea pentru părinți nu mai este aceeași. Din momentul în care bebelușul se naște, există o viață nouă, care este o prioritate mai presus de orice. Nou-născuții necesită îngrijire constantă, viața adolescentului se transformă în jurul unui nou buric, iar responsabilitățile se înmulțesc.

Importanța sprijinului

Pe lângă asumarea responsabilității pentru o persoană nouă, părinții trebuie să își asume în continuare responsabilitatea pentru vechile lor obligații, fie că sunt academice sau de muncă.

In cazul meu lăsasem școala cu mult înainte de a rămâne însărcinată, sa nu faceți așa ceva niciodată, ma voi repeta, acum fiind matura știu ca cele mai importante sunt studiile.

Ca la orice vârstă, a fi părinte este o sarcină grea și dificilă, plină de momente bune dar si RELE. Adolescența este o dificultate adăugată, dar cu suporturile adecvate și un mediu propice pentru aceasta, este posibil să se confrunte cu provocarea pe care o presupune sosirea unei noi vieți.

Și tu, ești sau ai fost o mămica sau tătic adolescent?

Scrie in comentarii experiența sau părerea ta si cu siguranță va fi utilă persoanelor care se află în prezent în acest proces și pe care le vom învăța cu toții fără îndoială!

3 gânduri despre „Mama adolescenta

    1. Este minunat într-adevăr, dar simt ca in România ne lipsește pregătirea si educația sexuală. Fetița mea are 15 ani acum si nu știu de ce, dar ma înspăimântă sa ma gândesc la acea mămica atât de tânăra. Exact cum scriam, eu am fost mama la 17 ani, dar dacă a-și putea da timpul înapoi, probabil a-și aștepta un pic mai mult 😅.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: